Nejvyšší soud Oklahomy říká ne katolické charterové škole

3.7.2024

V Oklahomě do začátku školního roku zbývá pouhých šest týdnů. Ale jedna ostře sledovaná škola, která se plánovala otevřít v roce 2024, je nyní v limbu: katolická virtuální škola sv. Isidora ze Sevilly, online instituce pro K-12 bez školného.

St. Isidore obdržel kontroverzní souhlas od státní školní rady v roce 2023. Stejně jako všechny charterové školy by byla financována z veřejných peněz, ale s větší nezávislostí než typické veřejné školy. St. Isidore’s by byla první náboženskou charterovou školou v zemi, což vyvolalo bezprostřední obavy o její ústavnost.

Generální prokurátor Oklahomy, republikán Gentner Drummond, brzy podal žalobu proti charterové školské radě s tím, že škola by porušila jak státní, tak federální ústavu. Spor se dostal k Nejvyššímu soudu v Oklahomě v dubnu 2024.

Soud vynesl své rozhodnutí 25. června. V rozsudku 7 ku 1 soud zrušil pokus o otevření St. Isidore a nařídil celostátní virtuální charterové školní radě, aby odstoupila od smlouvy. Přesto v hlasování o čtyři dny později rada odmítla takto učinit a naznačila, že škola nepřijme veřejné financování nejdříve 25. července 2025 – což v podstatě oddálilo její otevření.

Charterové školy jsou jádrem hnutí rodičovské volby, které tlačí na to, aby rodiče měli větší kontrolu při výběru místa, kde budou jejich děti chodit do školy, aniž by museli platit soukromé školné. Téměř 8 000 charterových škol v zemi vzdělává asi 3 700 000 studentů, neboli 7,4 % amerických dětí.

Zastánci volby rodičů si možná mysleli, že načasování bylo správné, aby se pokusili otevřít náboženskou charterovou školu. Tři nedávné případy Nejvyššího soudu USA rozšířily hranice státní pomoci náboženským školám a jejich studentům a rozhodly, že jim nelze odepřít obecně dostupnou pomoc pouze kvůli jejich náboženskému statusu.

Zdroj: https://religionnews.com/2024/07/03/supreme-court-of-oklahoma-says-no-to-catholic-charter-school-but-this-may-not-be-the-end-of-the-boundary-pushing-saga/

Foto: Denisse Leon on Unsplash