Žhářský útok na kostel Neposkvrněného početí v Saint-Omer ve Francii

1.9.2024

V noci na 1. září zapálil devětatřicetiletý muž sakristii kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Saint-Omer. Plameny se pak rozšířily do lodí a následně do celého kostela. Zvonice a střecha byly zcela zničeny.

Požár se za pomoci 120 hasičů podařilo dostat pod kontrolu po několika hodinách. Z oblasti bylo evakuováno 34 lidí. Farář vstoupil do hořícího kostela, aby evakuoval konsekrované hostie. „Chtěl jsem evakuovat Nejsvětější svátost,“ oznámil poté, co to úspěšně udělal a vyšel nezraněný.

Policie viníka zadržela. Byl obviněn z „ničení majetku způsobem nebezpečným osobám, spáchaného na základě rasy, etnické příslušnosti, národa nebo náboženství při opakovaném trestném činu a pokusu o vloupání při opakovaném trestném činu“. Podle úřadů byl podobnými aktivitami známý. Pokusil se zapálit 15 kostelů a byl 26krát odsouzen.

Během soudního procesu za žhářství čtyř kostelů v Pas-de-Calais v lednu 2022 muž vysvětlil, že jednal „kvůli [své] minulosti“: opuštěný rodiči a svěřený do péče pěstounské rodiny, vyprávěl, že byl sexuálně zneužíván svým adoptivním otcem. „Pokaždé, když se dívám na televizi a tak dále, kněží jsou pedofilové. Proto útočím na kostely,“ přiznal.

Francouzské ministerstvo vnitra zaznamenalo v roce 2023 téměř 1000 protikřesťanských trestných činů z nenávisti. 90 % těchto incidentů bylo namířeno proti kostelům a hřbitovům, ale statistické služby ministerstva zdokumentovaly také 84 osobních útoků s protináboženským motivem proti křesťanům.

Zdroj: https://www.intoleranceagainstchristians.eu/index.php?id=12&case=8450

Foto: MARC DEMEURE / PHOTOPQR/VOIX DU NORD/MAXPPP