Křesťanské rodiny v Laosu byly vyhnány ze své vesnice

14.2.2023

Vesničané v severozápadním Laosu vyhnali ze své vesnice 15 rodin a pastora, kvůli jejich křesťanskému přesvědčení, uvedlo Rádio Svobodná Asie.

Ve vesnici Mai v provincii Luang Namtha žije mnoho příslušníků menšiny Ahka, která má vlastní duchovní víru. Když však 15 rodin ve vesnici konvertovalo ke křesťanství, jejich sousedé se spojili a vyhnali je i s pastorem z města pryč.

Tento incident byl posledním z řady podobných útoků a právních kroků proti křesťanům v komunistickém státě s jednou stranou a převážně buddhistickým obyvatelstvem, a to navzdory celostátnímu zákonu, chránícímu svobodné praktikování jejich víry.

V současné době nemají vyhnané rodiny kde bydlet, a úřady se snaží s vesnicí vyjednávat, aby je povzbudily ke společnému soužití, ale tyto snahy nejsou zatím úspěšné, řekl 7. února pod podmínkou zachování anonymity laoské službě RFA křesťan, který není do případu zapojen.

Mluvčí úřadu, který se zabývá náboženskými záležitostmi, odmítl situaci komentovat, protože se jedná o citlivé téma, ale uvedl, že na případu stále pracují.

RFA se pokusila kontaktovat dotyčné křesťany, ale nikdo z nich nesouhlasil s tím, aby hovořili na záznam, protože se obávají o svou bezpečnost a chtějí se vyhnout mstě.

V jiných částech Laosu úřady nejenže nedokázaly křesťany před pronásledováním ochránit, ale v několika případech byly dokonce jeho zdrojem.

V srpnu 2022 úřady v okrese Xieng Ngeun v provincii Luang Prabang zabavily křesťanské rodině z etnické menšiny občanský průkaz, cestovní pas a vesnickou registrační kartu s tím, že doklady jim budou vráceny pouze v případě, že se zřeknou své víry.

Křesťan ze severního Laosu, který si z bezpečnostních důvodů přál zůstat v anonymitě, uvedl, že úřady na místní úrovni v celém severním regionu vedou kampaň proti křesťanům, takže situace v Luang Namthě není žádným překvapením.

Úředník ze severní regionální kanceláře Laoské fronty pro národní rozvoj však popřel, že by se tato organizace zaměřovala na křesťany.

K podobným incidentům, zaměřeným proti křesťanům, již došlo dříve v jižní části země. V letech 2020-2021 bylo z vesnic v provincii Saravane vystěhováno 15 lidí ze sedmi rodin. Některým z nich bylo od té doby umožněno vrátit se, uvedl pro RFA jeden z provinčních úředníků. V některých případech však zůstávají zločiny, spáchané na křesťanských obětech v Laosu, nevyřešeny.

V říjnu 2022 byl nalezen mrtvý pastor z provincie Khammouane a jeho tělo vykazovalo známky toho, že byl před smrtí mučen. Úřady dosud nezatkly žádného podezřelého.

V únoru 2022 vypálili útočníci dům křesťanské etnické rodiny v provincii Savannakhet. Také tento případ zůstává nevyřešen.

Zdroj:
https://www.licas.news/2023/02/14/christian-families-in-laos-driven-from-their-village/

Foto: Hoang Dinh Nam/AFP