Rwandská vláda uzavřela více než 5 000 kostelů a tvrdí, že porušují zákon

8.8.2024

V rámci represí Rwanda uzavřela více než 5 600 modliteben, protože nesplňovaly podmínky nutné pro jejich provoz.

Podle úředníků provádějících dvoutýdenní proces, který začal 29. července, bylo zjištěno, že kostely, mešity, jeskyně a stany, jichž se uzavření týká, nesplňují standardní požadavky stanovené zákony z roku 2018. Zákon vyžaduje, aby duchovní měli teologické vzdělání, a náboženské organizace se musely registrovat u vlády a mít jasné prohlášení uvádějící jejich doktrínu. Prohlášení by měla být uložena u Rwanda Governance Board, vládní agentury, která registruje modlitebny a další organizace občanské společnosti. Bohoslužebné domy musí také projít bezpečnostními a hygienickými předpisy. „Myslím, že to, co bylo zavedeno – ne dnes, ale před pěti lety – je pro církev dobré. Vláda nám dala pět let na to, abychom se přizpůsobili, a neustále nám to připomínala. To skončilo loni v září,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro Religion News Service rwandský anglikánský arcibiskup Laurent Mbanda. „Myslím, že to byla dostatečná doba na to, abychom se přizpůsobili. Musíme se na to dívat z pozitivní stránky.“

Rwandská správní rada zavedla pravidla a normy, aby zkrotila to, co úředníci považovali za neregulované šíření církví. Mbanda uvedl, že pravidla jsou dobrá pro zlepšení stavu sborů a prostředí pro bohoslužby lidí. „Mluvíme o větrání, kontrole zvuku … toaletách pro muže a ženy,“ řekl Mbanda. „Myslím, že na tom není nic neobvyklého.“

Uzavřením provozu byly nejvíce postiženy malé letniční kostely a některé mešity, které údajně působí na březích řek a v jeskyních. Mnohé z nich neměly žádnou adresu a podle některých tvrzení měly sklon k indoktrinaci svých stoupenců a vykořisťování věřících.

„Myslím, že většina lidí s tím souhlasí. Je třeba zajistit školení duchovních, pořádek a zdravý rozum v provozu církví, aby náboženství sloužilo svému účelu,“ řekl RNS páter Innocent Halerimana Maganya, konžský katolický kněz působící na univerzitě Tangaza v Nairobi. „Za současného stavu jsou to chudí, kteří trpí vykořisťováním.“

Rwanda – východoafrická země s 12 miliony obyvatel – je převážně křesťanská. Podle sčítání lidu z roku 2022 se přibližně 48 % občanů hlásí k protestantům, ale římskokatolická církev tvoří největší jednotlivou denominaci – hlásí se k ní 40 % obyvatel. V zemi, která je přibližně stejně velká jako americký stát Maryland, bylo podle oficiálních údajů v roce 2019 15 000 kostelů. Pouze 700 z nich bylo v té době legálně registrováno.

Po genocidě v roce 1994, při níž zahynulo odhadem 800 000 lidí, převážně příslušníků etnické skupiny Tutsiů a některých umírněných Hutuů, byly církve v zemi široce obviňovány ze spoluúčasti na násilí. Některé z kostelů byly místy masakrů, kam se uchýlili prchající civilisté. Kněží a pastoři čelili obviněním ze zabíjení nebo napomáhání vraždám. Později někteří z duchovních čelili obvinění ze zločinů proti lidskosti u Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu ve městě Arusha v sousední Tanzanii.

Paul Kagame, nynější rwandský prezident a tehdy generál oslavovaný za zastavení vraždění, často vyjadřoval obavy z rozšiřování církví. V srpnu loňského roku Kagame pohrozil, že bude zatýkat katolické poutníky, kteří navštěvují místa v zemi, a obvinil je z uctívání chudoby. Vyjádřil obavu, že mnoho mladých lidí tráví více času modlitbami na modlitebních místech, než prací na ukončení chudoby.

„Nikdo nesmí uctívat chudobu. Už to nikdy nedělejte. … Jestli se o tom ještě někdy dozvím, že lidé cestovali, aby přišli uctívat chudobu, přivezu nákladní auta, shromáždím je a uvězním a propustím je, až když je opustí mentalita chudoby,“ citoval nedávno tisk Kagameho, který je katolíkem.

Někteří kritici se obávají, že vláda zasahuje do svobody vyznání lidí, ale duchovní a úředníci tvrdí, že jde o bezpečnost a ochranu věřících. „Rwanda má svobodu vyznání,“ řekl Mbanda. „Myslím, že zakládáme kostely tam, kde by neměly být. Někdy máme církevní stavby, ve kterých nemůže žít ani bůh, natož člověk.“

Arcibiskup také upozornil na nárůst počtu kazatelů bez licence a varoval, že někteří z nich vodí své stoupence na modlitby a do ústraní do nebezpečných jeskyní, řek a lesů. Rwandský přístup k regulaci náboženských skupin zároveň ovlivňuje opatření v celém východoafrickém regionu.

V Keni doporučila pracovní skupina vytvořená k vyšetření nedávného masakru hladem v pobřežní oblasti Shakahola mimo jiné vytvoření komise pro náboženské záležitosti, obnovení registrace všech náboženských organizací a zavedení vzdělávacích standardů pro náboženské vůdce.

Zdroj: https://religionnews.com/2024/08/08/rwanda-government-shuts-more-than-5000-churches-claiming-code-violations/

Foto: AP Photo/Ben Curtis